PKN
Ichthuskerk Voorthuizen
 
Ter overweging Ter overweging

Wat is de kern van ons geloof?  - Johannes 20 : 1 – 10p
Wat is het wezenlijke van wat wij als geloofsovertuiging willen koesteren? Is dat dat Jezus is opgestaan? Is dat het uitgangspunt om te geloven? Ik geloof het niet! En dat is geen eigenwijsheid, maar ik meen dat op grond van wat ik van Johannes heb geleerd. Niet de overtuiging dat de Heer is opgestaan leidt tot geloof, tot de overtuiging dat ik mag aannemen dat het met Jezus’ dood niet is afgelopen.
Maar wacht eens even: zegt Paulus niet in de Eerste Korinthebrief, dat als Christus niet is opgestaan, onze prediking zonder inhoud is en ons geloof leeg?
Voor wij nu te veel door elkaar halen, benadruk ik eerst: ik heb niet gezegd dat Jezus niet is opgestaan. Wel verneem ik van Johannes dat de opstanding op zich, niet de kern van het geloof is en ook niet automatisch leidt tot geloven.

Om met het laatste maar te beginnen. Wie goed kijkt naar de gang van zaken op de Eerste Paasdag ontdekt dat de boodschap van de opstanding eerder ongeloof en twijfel oproept, dan een vast vertrouwen, een onwankelbaar geloof. Het begint al met het snel weglopen van Maria. Het lege graf desoriënteert haar. Ze lucht haar hart bij Simon Petrus en bij de leerling van wie Jezus hield.
Wie komen volgens Johannes als eerste bij het lege graf? Maria van Magdala, die een heel bijzondere band met Jezus had gekregen nadat Hij haar bevrijd had van de stemmen die in haar hoofd spraken én de leerling die Jezus liefhad.
Wij nemen aan dat Johannes hierover zichzelf spreekt. Die liefde tussen Maria en Jezus heeft ten onrechte tot veel speculaties geleid. Buiten-Bijbelse bronnen, als de Da Vinci Code, suggereren zelfs dat Maria een kind van Hem zou hebben gekregen. Ik hoef alleen maar even te verwijzen naar Jezus´ uitspraak ´Houd me niet vast´ om aan te geven dat het om andere zaken gaat dan om lichamelijke liefde. De liefde, de genegenheid, is van een andere orde en heeft te maken met wat geloven is. Alleen het lege graf overtuigt ons dus niet.                     

Het volgende spoor van de opstanding bestaat uit de linnen doeken; alleen ze helpen de leerling die Jezus liefhad niet om zijn angst te overwinnen het graf binnen te gaan. De inmiddels gearriveerde Petrus, doet die stap wel en ziet ook nog de doek die Jezus’ voorhoofd had bedekt. Keurig opgerold ligt deze in een andere hoek. En wat dan van Petrus wordt gezegd, kan ons misschien helpen om te ontdekken hoe wij kunnen gaan geloven. Letterlijk staat er: ,,Hij zag het en geloofde!”  Dat is wel gemakkelijk gezegd: als je het maar ziet, dan kun je het geloven. Geloven zou dan slechts een zienswijze zijn. Als je die specifieke wijze van zien maar je eigen kunt maken, dan zou het geloof je op een presenteerblaadje worden overhandigd.

Dan tenslotte is er onverwacht de Opgestane, maar ook Zijn vraag opent de ogen van het geloof van Maria nog niet. Deze vrouw die Jezus het meest trouw was, veronderstelt dat deze tuinman misschien het dode lichaam heeft meegenomen.
En wat is nu de sleutel van de kluis, waarin wij de zekerheid van het geloof kunnen vinden? Moeten wij anders gaan kijken? Een andere zienswijze ontwikkelen?
De sleutel tot de omkeer van Maria is eigenlijk heel eenvoudig. Het is het horen van haar naam: ‘Maria’. Het is je geroepen weten door de opgestane Heer. Deze vrouw zegt slechts: ‘Rabboeni’ – Meester. De relatie waar veel liefde in mee spreekt, is geen liefdesrelatie maar een verhouding tussen leermeester en leerling. De angst, de schrik, de ontgoocheling, de teleurstellingen worden weggenomen, waar wij onze naam horen noemen door de Opgestane.

Door mee te kijken met de ogen van Maria en de leerlingen krijgen wij zicht op wat de kern van ons geloof is. Het nieuws van Paasboodschap is van een andere orde dan het nieuws wat elke dag op ons afkomt. Dit goede nieuws veroudert niet. Het gaat niet de volgende dag al bij het oud papier. De opstanding heeft nieuwswaarde. Overal waar mensen naar Jezus’ voorbeeld God en hun naaste liefhebben. Jezus wil dat wij Hem zien, zoals Maria Hem zag. Het ongeloof en de twijfel overwinnend. En het gaat er niet om hoe Hij is opgestaan, maar dat Hij is opgestaan. De opstanding Zelf is en blijft het geheim van de Vader en de Zoon. De kern van ons geloof is dat Hij, onze levende Heer, ons bij name roept.
Pasen vraagt geen wondergeloof op zich; het vraagt om toewijding aan deze Heer. Eerst zien, dan geloven? … Nee eerst horen, dan geloven!  Amen!

Ds. Jan Esveldt
 
 
 
 
Actie Kerkbalans 2025 > zie menu links
 
kerkbalans 2025 Geef aan de kerk!

meer
 
link
Uitzending Ichthuskerk
 
Wijde kerk
 
groene kerk
 
wereldwinkel
 
.

 
CONTACT
Als u vragen, opmerkingen of kopij heeft, kunt u mailen naar 
info@ichthuskerk-voorthuizen.nl,
 
Foto's op de website
Er kunnen foto's op de website worden gepubliceerd, waarop u duidelijk herkenbaar bent. Indien u daartegen bezwaar heeft, kunt u dat melden via info@ichthuskerk-voorthuizen.nl, waarna de desbetreffende foto zal worden verwijderd.

Nieuwe foto's toegevoegd  
april 2025

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.